Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο πάππους Δημήτριος Μαρακάκης αγόρασε την συγκεκριμένη έκταση δίπλα στη θάλασσα, για να φτιάξει το σπίτι στο όποιο θα μεγάλωνε την οικογένεια του. Το σπίτι εκείνο, διατηρείται ακόμα και σήμερα, ενώ δίπλα σε αυτό και στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το ξενοδοχείο μας, αποφάσισε να φτιάξει ένα καμίνι για την κατασκευή χειροποίητων τούβλων και κεραμιδιών (με τα όποια κατασκευάζονταν τα σπίτια εκείνη την εποχή). Αυτό άλλωστε ήταν και η μοναδική πηγή εισοδήματος για τους τολμηρούς κατοίκους, της κατά τα αλλά άγονης αυτής περιοχής, δίπλα στη θάλασσα. Κομμάτια από τα τούβλα που κατασκευάζονταν στα καμίνια εκείνης της εποχής είναι πιθανόν να βρείτε ακόμα και σήμερα, στις βόλτες σας δίπλα στην θάλασσα. Το καμίνι εκείνο λειτουργούσε μέχρι το 1965 όπου σταμάτησε να λειτούργει καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας το προσπέρασε.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 ο τουρισμός κάνει δειλά την εμφάνιση του στην περιοχή. Οι γονείς μας Κοσμάς και Ασπασία Μάρακα αποφάσισαν εκεί που παλιότερα ήταν το καμίνι του πάππου να κατασκευάσουν από τα πρώτα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην περιοχή. Οι παροχές που προσέφεραν στους πελάτες τους τότε ήταν οι απαραίτητες , η φιλοξενία τους όμως ήταν απεριόριστη και ειλικρινής. Οι φιλοξενούμενοι τους ήταν κυρίως κάτοικοι της πόλης των Χανίων όπου επέλεγαν να παραθερίσουν την καλοκαιρινή περίοδο δίπλα στην θάλασσα αλλά και οι πρώτοι τουρίστες εκείνης της εποχής.

Οι τουρίστες, εκείνη την εποχή ερχόταν στην Κρήτη σαν μικροί εξερευνητές, με ένα μικρό σακίδιο πράγματα αλλά με μεγάλο ενθουσιασμό για να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές του νησιού καθώς και την μεγάλη ιστορία αυτού του τόπου. Έφευγαν μαγεμένοι από την ομορφιά του μέρους αλλά και την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων. Αυτοί που έφευγαν, συνήθως επέστρεφαν και μαζί με αυτούς και άλλοι… Ο τουρισμός αυξήθηκε ραγδαία στην περιοχή κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90 ενώ ταυτόχρονα αυξάνονταν και οι απαιτήσεις. Οι γονείς μας πάντοτε προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις .

Η επιχείρηση των γονιών μας πέρασε στα χέρια μας το 2002.Αφουργκαζόμενοι τις ανάγκες της εποχής, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε, στον συγκεκριμένο χώρο το μικρό μας ξενοδοχείο με την μορφή που αυτό έχει σήμερα.

«Marakas» είναι το όνομα που αποφασίσαμε να δώσουμε στο ξενοδοχείο μας καθώς αυτό είναι το όνομα της οικογένειας μας και καθώς αυτό το ξενοδοχείο είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση στην οποία έχουμε προσφέρει όλοι ένα κομμάτι της ψυχής μας. Είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδρομής γεμάτης με μεγάλες δυσκολίες αλλά και υπεροχές στιγμές. Είναι η δική μας πρόταση φιλοξενίας για άνετη, όμορφη και λειτουργική διαμονή. Στόχος μας ήταν να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας στον τουρισμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους φιλοξενούμενους μας.

Για μια δεκαετία και μέχρι το 2012 είχαμε την ευκαιρία να συνεργαζόμαστε με ένα μεγάλο τουριστικό πρακτορείο το όποιο μας έδωσε την δυνατότητα να εμπλουτίσουμε την εμπειρία μας στον χώρο του τουρισμού κάνοντας μας να αναζητάμε πάντοτε το καλύτερο δυνατόν για αυτούς που φιλοξενούμε. Η συνεργασία μας αύτη ολοκληρώθηκε το 2012.

Το 2013 ξεκινά ένας νέος κύκλος για την επιχείρηση μας αλλά και για την οικογένεια μας καθώς αυτά τα δυο φαίνεται να ειναι αλληλένδετα. Η εμπειρία που έχει η οικογένεια μας στον τουρισμό χρονολογεί πλέον 40 χρόνια και το καταστάλαγμα αυτής της εμπειρίας είναι η ανακαινισμένη μορφή που έχει το ξενοδοχείο μας σήμερα στο όποιο ευελπιστούμε οι φιλοξενούμενοι μας, να αισθάνονται… σαν στο σπίτι τους.

Κ.Μάρακα